„Falkenštajner” није из Аустрије него из Задра

Јабучко равниште на Старој планини – После праве медијске „бомбе” у другој половини децембра 2015, „да аустријска фирма „Факленштајнер” напушта Хотел „Стара планина СП Ресорт” на Старој планини, у Јавном предузећу истог имена, тврде да је за сада све у најбољем реду. Хотел ради максималним капацитетима, нема слободних места, а ски стазе, гондоле и жичаре су у пуном погону.

Могло би се рећи да одласком страног партнера није настала штета. То је добитак за хотел, ЈП „Стара планина”, али и нашу државу, тврди в. д. директора тог предузећа Владимир Симовић: – За све нас у предузећу и самом хотелу информација да представници „Факленштајнера” раскидају партнерство са нама била је неочекивана. Брзо смо се, међутим, престројили и наставили да радимо као да се ништа није догодило. Предузеће „Стара планина” имало је потписан уговор са страним партнером, али не из Аустрије, како покушавају да представе. Уговор о сарадњи потписали су 2012. наше предузеће и „Факленштајнер Задар” – Хрватска, односно директор те фирме Аргон Беришаи. Сарадња је договорена на 15 година. У хотел и зимски центар на Старој планини, у које је држава уложила око 90 милиона евра, „Факленштајнер Задар”  ушао је без динара улагања. Партнерство се огледало у управљачкој функцији њиховог тима. Поставили су петорицу људи – менаџера на руководеће функције и они су управљали хотелом из Београда. Неки уопште нису ни долазили на Стару планину. Када је прошлог лета Влада Србије именовала ново руководство, тражили смо много веће ангажовање менаџера и јачу контролу пословања нашег зависног предузећа „СП Ресорт”, што по свему судећи њима није одговарало. Одлучили су самоиницијативно, да раскину уговор и оду, каже Симовић.

Томица Ратковић, који је на функцију директора хотела постављен после „бежања” тих менаџера каже да је искоришћеност капацитета хотела у тренутку њиховог одласка била 50 одсто. „За непуних седам дана, од 24. до 31. децембра, сами смо успели да напунимо хотел и да искоришћеност буде 89 одсто. У истом ритму наставили смо и у Новој години. Тако ће бити све до почетка априла. Дотле практично нема слободних места у хотелу. Ових дана капацитети су максимално попуњени. У првих двадесетак дана 2016. имали смо више од стотину гостију из Русије, на десетине из Бугарске и Црне Горе, из Румуније и Македоније, било их је и из Грчке…”

У хотелу са четири звездице постоје бројни садржаји. У овом зимском центру је уређено 12 километара ски стаза и путева, а хотел има 386 лежајева у собама и апартманима… Током сезоне запослено је 125 радника.

Занимљиво је, истиче Симовић, да су из „Фалкнештајнера” својевремено понудили да у закуп узму наш хотел. Нудили су 150.000 евра на име закупа годишње!

Зар је требало пристати на ту суму која се заради за само недељу дана? По таквој рачуници хотел, који је коштао око 38 милиона евра, отплатио би се тек за 234 године, каже Симовић.

Ратковић подсећа да влада планира да до 2020. прошири смештајне капацитете у овом зимском центру на око 1.000 лежајева уз запошљавање 400 људи. Од посебног је значаја и план према којем „ Путеви Србије” до краја 2017. треба да заврше започету рехабилитацију 27 и изградњу 22 километра новог и савременог пута преко Темске, који ће центар на Старој планини повезати са аутопутем Ниш – Пирот – српско-бугарска граница.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/347994/Simovic-Falkenstajner-nije-iz-Austrije-nego-iz-Zadra