Манастири

Црква Свете Богородице, налази се у селу Доња Каменица, 15 километара југоисточно од Књажевца. Задужбина је непознатог властелина и потиче из прве половине 14. века. Ова црква представља најоригиналнији и највреднији уметнички споменик Епархије тимичке.

Основа цркве је у облику уписаног крста. Засведена је полуобличастим сводом, а њено кубе почива на пандантифима. На западној страни је припрата са спратом, чији су бочни делови надвишени кулама. Архитектура је комбинација романике, готике и моравске архитектуре. Живопис цркве је од изузетне вредности, и стилски и иконографски.

Неке од фресака су јединствене у српском средњевековном сликарству. Сматра се да су живопис радила два мајстора, а посебно благо чине ктиторске композиције и портрети властелина са богатством детаља у приказивању њихове одежде. Изузетне уметничке вредности су и представе Тајна вечера, Благовести, Богородица Одигитрије са Христом, Успење Пресвете Богородица и јединствена представа загрљених Светих Ратника Теодора Тирона и Теодора Стратилата на коњима, који као и циклуси из живота Свете Петке у јужној и северној кули.

Археолошка истраживања, која су пратила конзерваторске радове од 1979. од 1981. године, портврдила су постојање некрополе са 70 гробова око цркве. Прва литургија, после 70 година, служена је 6. априла 2010.године.
Манастир Свете Тројице

Манастир Свете Тројице, налази се измедју Горње и Доње Каменице, у долини Трговишког Тимока, 17 километара од Књажевца. Задужбина је српског деспота Лазара, најмладјег сина Дјурјда Бранковића, како стоји у натпису из 1454. године. Црква је скромних димензија, саградјена је у српско-моравском стилу. Иако је сиромашне израде била је у потпуности живописана. Фреске су махом уништене средином 20. века, а данас се виде само њихови трагови.
Јеромонах Панталејмон Недељковић, први је познати игуман овог манастира, који је постављен 1836.године. У његово време уређена је црквена имовина, набављене су књиге и опремљена манастирска библиотека, а књигама се и данас служе.

Живопис унутар цркве је готово у целини уништен. Сачувано је само неколико фрагмената фресака, и то у кубету и припрати, који припадају обнови из прве половина 19. века. У манастиру данас живе монахиње, које се баве и израдом икона и осталих предмета везаних за православну веру.