Локација

Стара планина регионално припада Источној Србији, и административно се простире на територијама четири општине, Зајечар, Књажевац, Пирот и Димитровград. Планиниски масив Старе планине састоји се из Заглавка и Висока, у којима доминирају Трговишки и Бели Тимок, односно Височица и Топлодолска река.

Стара планина удаљена је 330 км од Београда, 70 км од Ни&сцарон;а, 100 км од Зајечара, 50 км од Књажевца или Пирота.

На Стару планину може се стићи из више праваца.

Уколико се путује на релацији Ниш-Сврљиг-Књажевац-Кална-Бабинзуб, пут је дугачак 110 километара, са добром вертикалном и хоризонталном сигнализацијом. Овај правац се редовно одржава и тренутно је најбољи избор за долазак на Стару планину. Препоручује се опрезност на Тресибаби, на делу пута Сврљиг-Књажевац, јер у току зиме има доста леда на коловозу.

Најкраћи пут за оне који долазе из Београда или Западне Србије је Сокобања-Књажевац-Кална-Бабин зуб, али је овај путни правац у лошем стању, па се не препоручује.

Путни правац Ниш-Сврљиг-Јаловик извор-Кална-Бабин зуб, 30 километара је краћи од пута преко Књажевца, али је пут од Сврљига до села Јаловик извор локални, нема хоризонталну, а и вертикална сигнализација је слаба, па је могуће залутати.

Постоји и путни правац Ниш-Пирот-Кална-Бабин зуб, тако што се од Ниша до Пирота путује ауто-путем, до искључења за Темску, али је део пута од Темске до Калне лошег квалитета са рупама и клизиштима.

Локација