Параолимпијци исписали историју на Старој планини

У две трке (IPCAS i Evropa kup) јуче је наступило 26 такмичара из 8 земаља.

 

На Старој планини исписана је нова страница у историји српског скијања. По први пут одржано је такмичење у алпском скијању у дисциплини спуст у категорији IPCAS и у Европа купу за параолимпијце. Зоран Мићовић, председник Параолимпијског комитета Србије каже да је ово једно од највећих такмичења ове врсте икад одржаних у Србији. “Изражавам велико задовољство због успешног организовања једног овако значајног такмичења. Док у целој Европи нема снега, ови људи овде успели су да са мало снега направе невероватан подвиг. Свака част организаторима који су дане и ноћи провели да направе стазу која је одлично функционисала”, изјавио је Зоран Мићовић, председник Параолимпијског комитета Србије.

Стазе Сунчана долина и Коњарник за ову прилику биле су спојене у једну целину, тако да је на јединственој стази дужине око 1.700 метара јуче наступило 26 параолимпијаца из седам европских земаља и Јужне Кореје. Задовољство није крио ни Југослав Милошевић, наш прослављени параолимпијац, освајач бројних медаља на највећим светским такмичењима. Југослав је члан Извршног одбора Скијашког савеза Србије задужен за параолимпијско скијање и координатор за зимске спортове Параолимпијског комитета, а током ове седмице на Старој планини обављао је и функцију директора такмичења.

“Морам са поносом да кажем да смо први пут у Србији организовали трку у алпском скијању у дисциплини спуст на првој хомологираној стази за спуст на Балкану. Упркос недостатку снега, уз надљудске напоре организатора, успели смо да ове трке приведемо крају, па сада можемо са поносом да кажемо да се спуст не вози само у Кицбилу, већ и на Старој планини”, каже Југослав Милошевић.

У оквиру такозване “Недеље брзих дисциплина” параолимпијци су се јуче надметали у Европа купу. “То је изузетно велико и важно такмичење и у целом свету има свега око 50 такмичара који се, без обзира на свој хендикеп, усуђују да возе брзином која достиже и 100 километара на час. Срећни смо и због чињенице да смо били у прилици да овде угостимо олимпијског шампиона и вицепрвака из Сочија”, додаје Југослав Милошевић.

Надметање је протекло без иједног озбиљнијег инцидента, а најуспешнијим такмичаркама, као и такмичарима подељеним у три категорије уручене су медаље. На основу свега виђеног јуче на Старој планини, заиста су победници сви параолимпијци који су завршили трку. Брзина и вештина ових храбрих спортиста једноставно оставља без даха и изазива дивљење. Према плану организатора, током недеље брзих дисциплина, предвиђене су укупно четири трке у спусту и једна у суперкомбинацији.

 Izvor: www.knjazevacinfo.rs

 Opštirnije na http://knjazevacinfo.rs/sport/10834-paraolimpijci-ispisali-istoriju-na-staroj-planini.html