Специјалитетима у Темској нико није одолео

Проје, пите, погаче, пуњене паприке, сарме, колачи, виноградарска јанија, пихтије од боба, само су део ђаконија са трпеза шестог Фестивала старопланинских јела у селу Темска крај Пирота.

 

 

Тридесетак жена спремило је јела, пите и колаче, док се петнаестак такмичара надметало у припремању котлића. Фестивал је окупио велики број посетилаца из Србије и иностранства који су са слашћу све појели што су вредне домаћице спремиле.
За најбоље куварице стручни жири којим је председавао Лепи Брка, прогласио је домаћице из Удружења жена “Темштанка” из Темске, друго место припало је Удружењу жена “Клок” из Крупца, а треће Миле Драгану Ивковићу из Сврљига.

 

 

Анити Панчић Манић припала је награда за најбољу трпезу. У категорији котлића прво место освојила је екипа Месне заједнице села Извор крај Пирота.

 

 

- Желимо да сачувамо стара јела од заборава. Имамо девет врста сарми, попут сарме у липовом листу, али и пуњене паприке, рецељ, поховану боранију, колаче - каже Благојка Илић из победнићке екипе “Темштанка”.

 

 

- Очекивали смо награду за најбољи котлић јер смо се се својски потрудили да се прикажемо у правом светлу - каже председник МЗ Извора Миле Тошић.
Сузана Стефановиж из Удружења жена “Клок” из Крупца каже да су припремиле разне дјаконије

 

 

- Сукане банице, пита са грожђем, љутеница, качамак преливен чварцима, пихтије од боба, таратор, жетварски ђувеч, домаћи хлеб вурњак - каже Сузана.
Анита Панчић Манић је добила награду за најбољу трпезу.

- Припремиле смо поховане цветове тикве пуњене сиром, поховани црни лук, пастирски гулаш, али и чобанске пољупце, колач од јабуке - каже Анита.
Промотер манифестације био је Ненад Гладић Лепи Брка, аутор емисије “Гастрономад”. Фестивал су организовали Месна заједница Темске и Туристичка организација Пирота под покровитељством општине Пирот.