Стара планина домаћин чувене

Парк природе Стара планина је домаћин највеће манифестације заактиван туризам у Србији, чувене “Ултра клеке” како су је назвали страни такмичари у претходним издањима. Преко 30 нација ће се окупити 31.маја где ће небески тркачи показати спремност настазама од 130, 94, 57 и 36км.
Организатор трке, Српска скајранинг асоцијација приводи припремекрају за 450 тркача. Посебан куриозитет је да ће на трци бити учесника из Уругваја, Јужне Африке, Туниса, Марока, Kубе, Јапана али и Аустралије.
Стазе ће их водити преко највиших врхова ове планинске лепотице, Миџора, Три чуке, Kопрена, Бабиног зуба, Браткове стране али и Завојског језера, кањона Владикине плоче и десетине водопадапо чему је ова планина позната.

На територији општине Kњажевац и Пирот, све је спремно како би трка протекла безбедно. Највише се очекује од нашег најпознатијег ултра маратонца, Јовице Спајића, који ће по први пут наступити и то на најдужој трци од 130км са 6.000м успона.

Такође је фокус и на Марији Николов из Бугарске која је изабрала дистанце од 94км. Марија је једна од “топ десет” у светском купу, увек на постољу у оквиру највеће трке на свету око Мон Блана.

Стара планина постаје незаобилазни догађај у свету планинског трчања и привлачи све већи број страних учесника, уживалаца активног туризма, планинских спортова и нетакнутих предела. Промовишући потенцијале које ова планина нуди за авантуризам иактиван одмор, у наредним годинама се очекује већа посета, резултати се већ виде.

Kао изузетан догађај за развој туризма, Ултра траил Старапланина, добила је подршку и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, као и Туристичке организације Србије. Значај ове манифестације препознали су још и Хотел “Старапланина” (СП Ресорт), општина Kњажевац, Град Пирот и многи други. Трку можете пратити преко сајта манифестације – https://ultrakleka.com/
 

Извор: Пиротске вести

Стара планина домаћин чувене