Стара планина спремно дочекује туристе

Састанак је организовало Јавно предузеће „Стара планина“ а осим представника организатора, састанку су присуствовали представници локалних самоуправа Књажевац и Пирот, представници ЈП „Путеви Србије“, ПУ Зајечар и ПС Књажевац, представници управљача парка природе ЈП „Србија Шуме“, Безбедоносно информативне агенције, хотела као и планинарског дома на Старој планини.


На састанку је било речи о припремљености свих актера за зимску туристичку сезону. Посебно се разговарало о одржавању пута Књажевац - Јабучко равниште који ће ове зиме одржавати ЈП "Путеви Србије". Овај пут сврстан је у ИИ приоритет, и како кажу у овом предузећу, све је спремно да ова саобраћајница буде проходна током целе зимске сезоне. ЈП "Путеви Србије" су за ову зимску сезону поставили пункт за зимско одржавање у непосредној близини Јабучког равништа на Старој планини, па ће то умногоме допринети бржем реаговању у лошим временским условима.

И ЈП "Дирекција за развој, урбанизам и изградњу општине Књажевац" спремно дочекује сезону, а како се чуло на састанку и ово предузеће ће по потреби учествовати у одржавању прилазних путева.

 


О безбедности туриста ће се посебно водити рачуна, па су представници ПУ Зајечар нагласили да ће присуство патрола полиције у туристичком центру бити учесталије. Ово такође важи и за прилазне правце до Јабучког равништа, посебно у лошим временским условима када су могући застоји и када су потребне честе асистенције возачима.


Представници управљача Парка природе говорили су о плановима за унапређење садржаја парка природе и о могућностима повезивања одређених локалитета у наредном периоду, у циљу побољшања туристичке понуде.


Учесници састанка усагласили су бројна отворена питања, а заједнички закључак је да се предстојеће сезона дочекује спремно и да се проблеми у функционисању служби не очекују. Истакнут је значај оваквог састанка и потреба одржавања сличних састанака и у току сезоне.