Свечано отворена ски сезона на Старој планини

Стара планина 15.12.2017.–  Манифестацијом „Ски опенинг 2017“ данас је званично отворена зимска сезона на Старој планини. Организатори манифестације су ЈП Стара планина, ЈП Скијалишта Србије и ,,Стара планина Ресорт“.  

Љубитељи зимских спортова из земље и региона и ове зиме ће уживати на снежним стазама туристичког центра, а капацитети хотела „Стара планина“ су попуњени.

Директор ЈП Стара планина Милош Адамовић је истакао: „Ова дестинација представља велики туристички и инвестициони потенцијал. Изградња модерног туристичког центра и инвестирање у овакву планину је могуће, пожељно и исплативо.“ Потенцијал планине указује на могућност туризма преко целе године, зато је  у плану проширење смештајних капацитета, изградња новог хотела, продавница, ресторана и пратећих забавних и спортских садржаја.  

На локацијама у близини хотела започета је изградња адреналинског парка и тениских терена, који ће бити завршени у пролеће идуће године, и биће спремни за летњу сезону. У току је изградња водоводне и канализационе мреже, чиме ће се додатно инфраструктурно опремити грађевинске парцеле на овој локацији и на тај начин припремити за инвеститоре.  У плану је изградња још једног далековода и проширење система водоснабдевања, чиме ће се створити основа за даљи развој туристичког центра.

Директор предузећа „Стара планина Ресорт“ Горан Караџић са поносом истиче:  „Капацитети хотела су изнад очекивања када је реч о попуњености, а  прилив страних туриста и организованих група је све обимнији. У овој години имамо попуњеност од 50.000 ноћења, а у односу са прошлу годину зимска сезона је за око 50% више резервисана. У хотелу се перманентно ради на унапређивању услуге и ентеријера, јер нам је циљ да наши гости буду задовољни. У овој години почела је с радом најсавременија дигитална метеоролошка станица, урађена је ревитализација три путна правца са адекватном сигнализацијом, имамо могућност доласка хеликоптером на мобилни хелиодром, и са поносом можемо да кажемо да смо преузели вођење државног хотела у власништву ЕПС-а ,,Бабин зуб,, који почиње са радом од данас.“

Директор ЈП Скијалишта Србије Дејан Ћика рекао је: „Скијашка сезона на Старој планини званично је почела јуче, 14. децембра. Скијалишта Србије су скијашима и бордерима за почетак сезоне обезбедила два дана бесплатног скијања, док ће током друга два дана опенинга ски-карте бити на попусту од 70 одсто. Тренутно у овом ски-центру ради гондола са пратећим стазама, на којима има до 30 центиметара утабаног снега. Системи за вештачко оснежавање раде када год за то има услова, односно када је температура испод -3 °Ц, па се надамо да ћемо ускоро моћи да пустимо и остатак скијалишта у рад.“

За ову зимску сезону Скијалишта Србије су ски-полигон преместила на нову локацију, у близини хотела ка гондоли, како би скијашима почетницима и најмлађима било што једноставније да уче своје прве скијашке кораке. Такође, на овој планини је постављена још једна зимско-летња атракција за децу – реч је о кули са тобоганом, коју ће најмлађи моћи да користе током целе године.  Ове сезоне ће скијаши и бордери моћи да искористе промотивне периоде у оквиру промоције „Твоја ски-зона“, када ће се продавати тродневне и четвородневне карте са попустом од 20 одсто. Први термин је од 25. јануара, након чега следе још три термина током сезоне. Радно време скијалишта је од 9 до 15.30 часова.

Организатори истичу да су у току маркетиншке активности на домаћем и иностраном инвестиционом тржишту, помоћу којих се ова дестинација промовише и приближава  потенцијалним инвеститорима. Циљ је да овај део Србије за туристе постане развијена и атрактивна туристичка дестинација, а за инвеститоре занимљива и исплатива инвестициона локација.