Ultra trail: Start u petak u ponoć

Narednog vikenda Stara planina biće domaćin najdužeg i najtežeg planinskog maratrona u zemlji. Ultra trail Stara planina okupiće ljubitelje sportova u prirodi sa dva kontinenta i iz 11 zemalja. Staroplaninski maraton održava se pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Knjaževac.


Foto: Knjazevacinfo


Na Staroj planini ovog vikenda održava se najduža i najteža planinska trka u Srbiji. Ultra trail Stara planina okupiće takmičare iz naše zemlje, zemalja regiona, Velike Britanije, Turske, Portugala, Irana, kaže Marko Nikolić iz organizacije Skyrunning Serbia.

''Imamo 11 zemalja učesnica, 150 takmičara u tri trke. Startuje se u petak na subotu u ponoć, kada počinju duge trke na 85 i 122 kilometra. U subotu startuje najkraća staza na 20 kilometara od Goleme reke do Midžora.  Mauntin bajk staza takođe startuje u subotu u 10:00 ujutru i završava se u nedelju. Očekujemo da čovek, koji ide na najdužu distancu (122 km), završi trku za 12 časova. Ovo je najteži i najduži maraton u našoj zemlji, a ima potencijala da preraste u najveću manifestaciju u regionu.''

Nikolić ističe da organizacija ovako velikog događaja ne bi bila moguća bez velike podrške Turističke organizacije opštine Knjaževac.

''Najveću podršku imamo od Turističke organizacije opštine Knjaževac. Da nije njih, ne bismo mogli ništa da uradimo. Tu su i sponzori, među kojma je hotel Falkenštajer...Ništa ne može da se poredi sa Starom planinom, ni za takmičare, ni za nas organizatore. Mislim da će ovo doprineti razvoju Stare planine, koja je naš najduži greben. Napravili smo infrastrukturu, imamo preko 170 kilometara obeleženih staza. Ove godine, knjaževačka strana dobila je dve nove staze ...to je zalog za budućnost.''

Treće izdanje Staroplaninskog maratona, na planini koja je na prvi pogled pitoma, a zna da bude surova, počinje u petak u ponoć. Baza trke, odnosno start i cilj su na Babinom zubu, gde će u nedelju, na Markovoj livadi, biti proglašeni pobednici u svim disciplinama.