About Stara planina

Главни венац Старе планине, дугачак је око 550 километара и протеже се од Зајечара до Црног мора. Део овог венца означава и природну границу између Србије и Бугарске. Стара планина носи и друго име – Балкан, тако да је Балканско полуострво добило назив по овој планини. Највиши врх, дуж границе на Старој планини је Миџор, на надморској висини од 2.169 метара.

Један од најлепших крајолика Старе планине је природни резерват „Бабин зуб“, који се налази на надморској висини од 1.758 метара.

На Старој планини влада умерено континентална клима. Под снегом је скоро пет месеци годишње, и то на висини од 1.100 до 1.900 метара и представља потенцијал за дуге стазе за алпско скијање.

Најкраћи пут за оне који долазе из Београда или Западне Србије је правац Ниш-Сврљиг-Јаловик Извор-Кална-Бабин зуб, који је 30 километара краћи од пута преко Књажевца. Постоји и путни правац Ниш-Пирот-Кална-Бабин зуб, тако што се од Ниша до Пирота путује ауто-путем, до искључења за Темску. Сви наведени путеви су у добром стању.