Локација

Стара планина регионално припада Источној Србији, и административно се простире на територијама четири општине, Зајечар, Књажевац, Пирот и Димитровград. Планински масив Старе планине састоји се из Заглавка и Висока, у којима доминирају Трговишки и Бели Тимок, односно Височица и Топлодолска река.

Стара планина удаљена је 330 км од Београда, 70 км од Ниша, 100 км од Зајечара, 50 км од Књажевца или Пирота.

На Стару планину може се стићи из више праваца.

Уколико се путује на релацији Ниш-Сврљиг-Књажевац-Кална-Бабин зуб, пут је дугачак 110 километара, са добром вертикалном и хоризонталном сигнализацијом. Овај правац се редовно одржава и тренутно је најбољи избор за долазак на Стару планину. Препоручује се опрезност на Тресибаби, на делу пута Сврљиг-Књажевац, јер у току зиме има доста леда на коловозу.

Најкраћи пут за оне који долазе из Београда или Западне Србије је Сокобања-Књажевац-Кална-Бабин зуб.  Путни правац Сокобања - Књажевац је нешто лошијег квалитета. 

Путни правац Ниш-Сврљиг-Јаловик извор-Кална-Бабин зуб, 30 километара је краћи од пута преко Књажевца, Овај путни правац је у фази реконструкције.

Постоји и путни правац Ниш-Пирот-Кална-Бабин зуб, тако што се од Ниша до Пирота путује ауто-путем, до искључења за Темску, али је део пута од Темске до Калне нешто лошијег квалитета.