Знаменитости

Ово подручје је изузетно атрактивно за сеоски туризам. Природа је нетакнута, села сликовита, а ту је и богато античко и средњевековно наслеђе, као и занимљив фолклор.

Поред смештаја који се нуди у селима подно Старе планине, у слободно време можете да берете лековито биље. Трпеза која ће вас дочекати је изворна и представља традицију овог краја. Овде је настала и прича о баби, која је Турцима пренела харач, па се каже да су је на Тресибаби тресли, у Мучибаби мучили, а на Бабином зубу сломили зуб, да би признала где је турски харач.

На источним падинама Старе планине лоцирано је истоимено ловиште. На овом простору лове се срна, лисица, дивља свиња, вук и јелен. У Општини Књажевац постоје три ловачка удружења са седиштима у Књажевцу, Кални и Минићеву.

У Доњој Каменици можете видети цркву Пресвете Богородице, а претпоставља се да је подигнута почетком 14. века. Фреске су сачуване и говоре о великом мајсторству иконописца.

На путу према Горњој Каменици налази се манастир посвећен Светој Тројици. Као ктитор се помиње Лазар, син деспота Ђурдја Бранковића, а цркву су подигли пастири из Црног врха.

У долини Тимока сместила су се села, где се сусрећу етно мотиви касноримске ископине и споменици. Књажевац и околина су много година уназад познати и по изузетним винима, а књажевачки винари власници су многобројних признања из земље и иностранства.

У овом делу налази се и село Равна, где се налази археолошко налазиште Тимацум минус, које датира из 1. века наше ере, а представља римску насеобину. Првенствено је ту био логор римских легионара, а који је у 3. и 4. веку претворен у тврдјаву са кулама. На основу ископина у у Архео-етно парку у Равни, формирана је изузетна лапидаријска збирка етно споменика. Ова збирка изложена је у школи у Равни и говори о латинима, који су овде живели. Истраживања која су трајала од 1975. до 1990. године, открила су десетине римских споменика, царских почасних натписа, и многобројне примерке античких бронзаних и мермерних скулптура, рељефа и других предмета високе уметничке вредности. У архео-етно парку у Равни, налази се стара школа, лапидаријум, као И етно кућа, чији је подрум преуређен у музеј винарства.

Спортско-рекреациони центар "Бањица", омиљено је место за љубитеље пливања у топлој води, чија температуре достиже 27 степени. Базен је олимпијски, димензија 50 x 25 метара. Ту је и базен за најмлађе купаче, као и спортски терени. Центар "Бањица", удаљен је седам километара од Књажевца, а уживаћете у миру, тишини и зеленилу које вас окружује.