Stara planina domaćin čuvene

Park prirode Stara planina je domaćin najveće manifestacije zaaktivan turizam u Srbiji, čuvene “Ultra kleke” kako su je nazvali strani takmičari u prethodnim izdanjima. Preko 30 nacija će se okupiti 31.maja gde će nebeski trkači pokazati spremnost nastazama od 130, 94, 57 i 36km.
Organizator trke, Srpska skajraning asocijacija privodi pripremekraju za 450 trkača. Poseban kuriozitet je da će na trci biti učesnika iz Urugvaja, Južne Afrike, Tunisa, Maroka, Kube, Japana ali i Australije.
Staze će ih voditi preko najviših vrhova ove planinske lepotice, Midžora, Tri čuke, Koprena, Babinog zuba, Bratkove strane ali i Zavojskog jezera, kanjona Vladikine ploče i desetine vodopadapo čemu je ova planina poznata.

Na teritoriji opštine Knjaževac i Pirot, sve je spremno kako bi trka protekla bezbedno. Najviše se očekuje od našeg najpoznatijeg ultra maratonca, Jovice Spajića, koji će po prvi put nastupiti i to na najdužoj trci od 130km sa 6.000m uspona.

Takođe je fokus i na Mariji Nikolov iz Bugarske koja je izabrala distance od 94km. Marija je jedna od “top deset” u svetskom kupu, uvek na postolju u okviru najveće trke na svetu oko Mon Blana.

Stara planina postaje nezaobilazni događaj u svetu planinskog trčanja i privlači sve veći broj stranih učesnika, uživalaca aktivnog turizma, planinskih sportova i netaknutih predela. Promovišući potencijale koje ova planina nudi za avanturizam iaktivan odmor, u narednim godinama se očekuje veća poseta, rezultati se već vide.

Kao izuzetan događaj za razvoj turizma, Ultra trail Staraplanina, dobila je podršku i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, kao i Turističke organizacije Srbije. Značaj ove manifestacije prepoznali su još i Hotel “Staraplanina” (SP Resort), opština Knjaževac, Grad Pirot i mnogi drugi. Trku možete pratiti preko sajta manifestacije – https://ultrakleka.com/
 

Izvor: Pirotske vesti

Stara planina domaćin čuvene