Манифестације

Ђурђевдански сусрети - Молитва под Миџором

Традиционална манифестација “Ђурђевдански сусрети – Молитва под Миџором” одржава се на обронцима Старе планине у два села Буџака - у Вртовцу, 6.маја на Ђурђевдан, и прве суботе после Ђурђевдана у Балта Бериловцу.
Манифестација, под овим називом, данас подразумева пригодан културно – уметнички програм, у коме учествују извођачи изворних песама и игара. Бира се и најлепша чобаница, а оно што свакако највише привлачи туристе је такмичење у припреми старих јела из овог краја. Једно од обележја је и такмичење у припреми белмужа, специјалитета овог краја. На пропланку код сеоске школе, организују се и чобанске игре, у којима учествују мештани из околних села.

Сабор на Панаџур

У селу Јаловик Извор, у близини Калне, у самом подножју Старе планине, одржава се “Сабор на Панаџур”. Ова манифестација организује се на Велику Госпојину, 28.августа. Учествују извођачи народне и изворне музике, а туристима су нарочито интересантни гајдаши, као и блех оркестри. “Сабор на Панаџур”, већ годинама окупља велики број љубитеља старих, изворних нота и заборављеног мелоса.