Знаменитости

Црква Свете Богородице

Црква Свете Богородице, налази се у селу Доња каменица, 15 километара југоисточно од Књажевца. Задужбина је непознатог властелина и потиче из прве половине 14. века. Ова црква представља најоригиналнији и највреднији уметнички споменик Епархије тимочке. Архитектура је комбинација романике, готике и моравске архитектуре. Неке од фресака су јединствене у српском средњевековном сликарству. Сматра се да су живопис радила два мајстора, а посебно благо чине ктиторске композиције и портрети властелина са богатством детаља у приказивању њихове одежде. Изузетне уметничке вредности су и представе Тајна вечера, Благовести, Богородица Одигитрије са Христом, Успење Пресвете Богородице и јединствена представа загрљених Светих Ратника Теодора Тирона и Теодора Стратилата на коњима, као и циклуси из живота Свете Петке у јужној и северној кули.

Црква Свете Богородице

Манастир Свете Тројице

Манастир Свете Тројице

Манастир Свете Тројице, налази се између Горње и Доње Каменице, у долини Трговишког Тимока, 17 км од Књажевца.
Задужбина је српског деспота Лазара, најмлађег сина Ђурђа Бранковића, како стоји у натпису из 1454.године.
Црква је скромних димензија, саграђена је у српско-моравском стилу.
Иако је сиромашне израде била је у потпуности живописана. Фреске су махом уништене средином 20.века, а данас се виде само њихови трагови. Манастир је и данас активан.

Тимакум минус

У долини Тимока сместила су се села, где се сусрећу етно мотиви касноримске ископине и споменици. У овом делу налази се и село Равна, где се налази археолошко налазиште Тимакум минус, које датира из 1. века наше ере, а представља римску насеобину. Првенствено је ту био логор римских легионара, а који је у III i IV веку претворен у тврђаву са кулама. Ова збирка изложена је у школи у Равни и говори о латинима, који су овде живели.
Откривено је десетине римских споменика, царских почасних натписа, и многобројни примерци античких бронзаних и мермерних скулптура, рељефа и других предмета високе уметничке вредности. У архео-етно парку у Равни, налази се стара школа, лапидаријум, као и етно кућа, чији је подрум преуређен у музеј винарства.

Timakum minus